Головна » 2013 » Серпень » 1 » Довжанська фіра
19:53
Довжанська фіра
Про фестиваль "Довжанська Фіра", який пройшов 9.06.2013р. у с. Довге, вже багато хто чув. Ось і в газеті "Новини Закарпаття" http://nz.uz.ua було виділено сторінку для статті про цей фест. 
 
Ось власне ця стаття :
НА «ДОВЖАНСЬКІЙ ФІРІ» І ЛЮДИ БУЛИ П’ЯНІ, І КОНІ – СИТІ... 
НА ЗАКАРПАТТІ ПРОЙШОВ ФЕСТ, АНАЛОГА ЯКОМУ НЕМАЄ В УКРАЇНІ 
 
Там, де сонце ночує в річці Боржаві, у мальовничому селі Довге на Іршавщині минулої неділі відбувся колоритний автентичний фестиваль «Довжанська фіра». У рамках фесту тут святкували і День села. Тобто відзначали 630-ту річницю першої згадки про Довге. 

Організатор фестин — відомий закарпатський поет-лірик Василь Кузан. Але фестиваль не відбувся б на такому високому рівні, якби не підтримка народного депутата Верхов­ної Ради України Віктора Балоги. 

На свято запросили і мас-медійників. Дорога в Довге для журналістів і справді видалася дуже довгою. В цьому винні наші рідні ями на дорогах. Довелося їхати нам, як у тому анекдоті, по «дорозі на ямах». Слава Богу, на фестиваль приїхали вчасно. До його початку залишалося якихось 20 хвилин. За цей час, як справжні туристи, ми встигли оглянути кілька вулиць та найвідомішу пам’ятку архітектури XVII—XVIII століття – Довжанський замок, який розташувався в центрі села. Як уродженець Довгого, Валентин Кузан увійшов у роль гіда і провів невеличку екскурсію. Він розповів, що місцеві жителі тривалий час клопочуть про виселення з цієї дивовижної пам’ятки архітектури протитуберкульозного санаторію. Але дотепер їм це не вдається. Справа в тому, що тут лікуються хворі з відкритою формою туберкульозу. А навколо, у порушення всіх санітарно-епідеміологічних норм, розташовано чимало закладів громадського харчування, три церкви та школа... 

 
♦ Такого свята Закарпаття ще не бачило: фіри-карети цілий день возили гостей. 

Але не будемо про не дуже приємне, адже село в неділю перебувало у святковому настрої. І навіть погода, на щастя, тієї днини видалася сонячною. Натомість недалеко від центру Довгого вже формувалася колона з фір. Це – справжнє видовище не лише для тутешніх мешканців, але й для туристів, гостей з Ужгорода, Львова, Києва, які спеціально приїхали на свято. Бо в мегаполісах не надихаєшся чистим гірським повітрям і ніколи не побачиш у червоних китицях коней, святково прибраних фір, підвод, брички і навіть карети... для «Попелюшки та Роксолани». Нам теж пощастило проїхатися з вітерцем через центр села на стадіон на возі члена оргкомітету Михайла Ловги, котрий займався відбором коней та формуванням колони. До речі, у святковій ході взяло участь приблизно понад 40 фір разом з каретами і бричками. Видовище було феєричне, супроводжувалося народними піснями та музикою. Головні герої цієї «епопеї» — коні й вози. Але обов’язковий дрес-код фестин – народні костюми, в які тут були одягнені і дорослі, і малі. 

 
Зрештою, фіри заїхали на територію тутешнього стадіону, який став місцем усіх наступних подій. 

Організатор Василь Кузан теж осідлав коня і, не злізаючи з нього, відкрив фестиваль разом із довжанським сільським головою Михайлом Шкелебеєм. Останній на коня вилізти не ризикнув. 

— Фестиваль проводиться на честь селян, які тримають у себе на обійсті цих благородних тварин, — наголосив Василь Кузан. — Адже без коней у селі прожити було б набагато важче. Бо за їхньою допомогою орють, сіють, збирають і перевозять урожай. 
Натомість Михайло Шкелебей подякував за підтримку свята нардепу Віктору Балозі та від його імені привітав усіх мешканців і гостей села. 

А яке свято без конкурсів та переможців?! Нарешті журі оголосило свій «вирок». Відтак у номінації «на найкращу пару коней, упряж, фіру» переміг Михайло Ловга. Призи також отримали власники червоної карети Петро Гаврилик, білої карети Іван Гаврилик, фурман і власник брички Іван Романець. У «найкращий національний костюм» був одягнений тезка власника брички, теж Іван Романець. І заохочувальний приз «за найкращий національний дитячий костюм» знайшов свого господаря. Ним став семирічний Михайло Лендєл. Усіх переможців було нагороджено цінними подарунками від Віктора Балоги. 

Але на цьому свято не завершилося. Адже біля торгових наметів на рожні пекли бика, біля якого люди займали собі місця ще зранку. А смачну печеню роздавали за «дякую». Скуштували м’ясо майже всі. Тим часом на великій сцені виступали місцеві фольклорні колективи, самодіяльні та професійні артисти, гумористи, співачка і композитор Тетяна Кузан, молоді та перспективні майбутні зірки української естради Надія Чийпеш та Аліна Поляк, улюбленець публіки народний гурт «Свіжа копійка» та народний артист України Анатолій Матвійчук. 

Насамкінець Василь Кузан зазначив, що це перше свято на Закарпатті, яке має на меті вшанувати конярів. Дасть Бог дожити до наступного року, то програма фестивалю буде ще цікавішою. Адже у планах – майстер-клас від фурманів, як доглядати за кіньми, як запрягати їх до воза і багато всього іншого. 

Натомість Віктор Балога розповів «НЗ», що йому дуже сподобалася ідея цього фесту: 

— «Довжанська фіра» — унікальна, аналога їй немає в Україні. Фестиваль, який започаткував Василь Кузан, дає можливість зробити громаду ще цікавішою і самобутнішою для розвитку туризму в нашому краї. У всьому, що робить моїх земляків добрішими і конкурентоспроможнішими, готовий завжди брати посильну участь. 

Маріанна ШУТКО. 
Фото Валентина КУЗАНА і Тетяни УЛИНЕЦЬ. 
Категорія: Новини в селі | Переглядів: 995 | Додав: AdminSV | Теги: новини Закарпаття, Довге, фестиваль в с. Довге, Довжанська фіра | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email:
Код *: